Logo Ankergemeente Ankergemeente

Gods heiligheid
1 Samuël 2:2a

Afrika als hart van de wereldkerk
Een derde van de wereldbevolking is christen. Dat was een eeuw geleden zo, en dat is nu nog steeds het geval. Er vond in die honderd jaar wel een grote verschuiving plaats. De gemiddelde christen is tegenwoordig een Afrikaan.

Witmarsum vraagt aandacht voor duurzame levenswijze mennonieten
Eenvoud en aarde zijn kernwoorden en kernwaarden voor de mennonieten over de hele wereld. Dat blijkt uit de tentoonstelling ”Menno Simons Groen” in Witmarsum. „Mennonieten hebben al 500 jaar weten te overleven door hun kennis van de landbouw en hun zorg voor de aarde.”

Ds. J. C. den Ouden neemt beroep aan naar hhg Sint-Maartensdijk
Ds. J. C. den Ouden, predikant van de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Opheusden, heeft het beroep aangenomen dat de hhg te Sint-Maartensdijk op hem had uitgebracht.

James Haldane: zeekapitein wordt lekenprediker in Schotse Hooglanden
„Geef me de Bijbel eens aan”, zei de oude John Erskine (1721-1803) tegen de preses van de synode van de Schotse Kerk die in 1796 werd gehouden. Een collega had tijdens het debat over de noodzaak van zendingswerk geponeerd dat het Evangelie niet aan onbeschaafde heidenen moest worden verkondigd.

Kerkhistorie met een knipoog: „Toen moest ik wel luisteren”
Op 7 april was het twee eeuwen geleden dat de bekende landbouwer-oefenaar Wulfert Floor geboren werd. Zijn eenvoudige oefeningen bleken niet alleen de ‘eenvoudigen’ op het platteland te bekoren. Ook geleerden werden erdoor gesticht. Dr. mr. Willem van den Bergh te Voorthuizen maakte er geen geheim van dat hij ze graag las in het midden van zijn gezin op zondagavond, afgewisseld met de brieven van Samuel Rutherford. De naar de piëtistische stroming kritische prof. dr. C. Graafland leidde destijds de verrassende nalezing in met een sympathiek voorwoord. Ook de geleerde heer J. A. Bunt geneerde zich niet om de laatste pennenvruchten die enkele jaren geleden ontdekt werden in het archief van Wijk bij Duurstede mee te helpen uitgeven.

„Pastoraal Concilie Noordwijkerhout gedreven door progressieve agenda”
Het Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout (1966-1970) werd gedreven door een progressieve agenda om het celibaat af te schaffen. „Op mondiaal niveau ging de Rooms-Katholieke Kerk echter een andere weg.”

Marinus Dankers, marineman in Rehoboth
Vroeger reisde hij als onderofficier bij de Koninklijke Marine de wereld over. Voor langere tijd werd hij uitgezonden naar Nieuw-Guinea en de Nederlandse Antillen. Nu woont Marinus Dankers (90) eenhoog in Huize Rehoboth in Rotterdam. „Buiten is alles aan Sodom en Gomorra gelijk geworden. Het geruis van Zijn voetstappen kun je al horen.”